Zakázaná voda zalévá nejlépe

11. 08. 2015 7:00:00
Vedro od rána až do večera. To je to, co nás v současné době trápí. A nejen nás, ale i naše zahrádky. Teď můžeme v Hradci Králové zalévat jen z městské pitné vody. Proč??

Tohle téma mě prostě nemůže nechat jen tak v klidu. Sice nejsem žádný velký zahrádkář, ale na záhonku máme nějakou tu papriku, rajče, mrkev, nebo salát. Pěstujeme ne pouze kvůli tomu, abychom dali dětem ovoce a zeleninu bez chemie, ale také proto, že chceme, aby naše děti pochopily, že má smysl pěstovat si alespoň trochu zeleniny nebo ovoce. Tak jako tomu bylo zvykem u našich rodičů a prarodičů. Stejně tak, ale chci, aby moje děti poznaly smrk od borovice nebo srnku od daňka. Přiznávám, děláme to i tak trošku proti dnešnímu konzumnímu směřování světa.

Ale zpět k tématu. Vzhledem k této "suché době" zaléváme každý večer. A najednou vydá Vodoprávní úřad spadající pod MŽP, respektive jeho pracoviště v Hradci Králové opatření, které zakazuje odběr povrchových vod z vodních toků a nádrží. Opatření, které se rovněž dotýká odběrů podzemních vod z domácích studní a vrtů. Důvodem je dlouhodobé sucho a snížená hladina vodních toků. To je pochopitelné a nad tím bych se normálně ani nezastavil. Co ale nechápu, je dovětek, že dodávky pitné vody omezeny nijak nejsou. Takže od pátku nemůžeme zalévat vodou z vlastní studny, ale můžeme na zalévání používat pitnou vodu, za kterou zaplatíme. Zalévat zahradu pitnou vodou...???? V době, kdy se celosvětově potýkáme s jejím nedostatkem :-(

Abych to shrnul, v podstatě mi vadí jen to, že když už se uvažuje o plošném zákazu, mělo by se jednat i o vodu pitnou - respektive plošný zákaz zalévání pitnou vodou i vodou z domácích studní a povrchových vod. Zároveň by se mělo předcházet těmto opatřením například tím, že se bude šířit osvěta a ne, že se ze dne na den zakáže zalévat. Co mě asi nejvíce vadí je, že zde neexistuje koncepce, jak bojovat s nedostatkem vody. Hradec Králové patří spolu s dalšími městy k ohroženým místům, které jsou na mapě vyznačeny červeně. Očekával bych, že se objeví nějaká koncepce, nebo alespoň iniciativa, která vyústí v to, že se tímto tématem začne státní správa zabývat. Jak se dá předvídat, je to běh na dlouhou trať. A mám takový pocit, že se tato problematika začne řešit až ve chvíli, kdy se něco stane, stejně tak, jako se začaly řešit protipovodňová opatření po zničujících povodních v roce 1997.

Řečnická otázka na závěr: Ruku na srdce, kdo z vás zahrádkářů současné opatření dodržuje??

Autor: Václav Krátký | úterý 11.8.2015 7:00 | karma článku: 15.11 | přečteno: 834x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6056 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 15 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 660

Hradečák, sportovec, táta a především slušný člověk :-) 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...