Zakázaná voda zalévá nejlépe

Vedro od rána až do večera. To je to, co nás v současné době trápí. A nejen nás, ale i naše zahrádky. Teď můžeme v Hradci Králové zalévat jen z městské pitné vody. Proč??

Tohle téma mě prostě nemůže nechat jen tak v klidu. Sice nejsem žádný velký zahrádkář, ale na záhonku máme nějakou tu papriku, rajče, mrkev, nebo salát. Pěstujeme ne pouze kvůli tomu, abychom dali dětem ovoce a zeleninu bez chemie, ale také proto, že chceme, aby naše děti pochopily, že má smysl pěstovat si alespoň trochu zeleniny nebo ovoce. Tak jako tomu bylo zvykem u našich rodičů a prarodičů. Stejně tak, ale chci, aby moje děti poznaly smrk od borovice nebo srnku od daňka. Přiznávám, děláme to i tak trošku proti dnešnímu konzumnímu směřování světa.

Ale zpět k tématu. Vzhledem k této "suché době" zaléváme každý večer. A najednou vydá Vodoprávní úřad spadající pod MŽP, respektive jeho pracoviště v Hradci Králové opatření, které zakazuje odběr povrchových vod z vodních toků a nádrží. Opatření, které se rovněž dotýká odběrů podzemních vod z domácích studní a vrtů. Důvodem je dlouhodobé sucho a snížená hladina vodních toků. To je pochopitelné a nad tím bych se normálně ani nezastavil. Co ale nechápu, je dovětek, že dodávky pitné vody omezeny nijak nejsou. Takže od pátku nemůžeme zalévat vodou z vlastní studny, ale můžeme na zalévání používat pitnou vodu, za kterou zaplatíme. Zalévat zahradu pitnou vodou...???? V době, kdy se celosvětově potýkáme s jejím nedostatkem :-(

Abych to shrnul, v podstatě mi vadí jen to, že když už se uvažuje o plošném zákazu, mělo by se jednat i o vodu pitnou - respektive plošný zákaz zalévání pitnou vodou i vodou z domácích studní a povrchových vod. Zároveň by se mělo předcházet těmto opatřením například tím, že se bude šířit osvěta a ne, že se ze dne na den zakáže zalévat. Co mě asi nejvíce vadí je, že zde neexistuje koncepce, jak bojovat s nedostatkem vody. Hradec Králové patří spolu s dalšími městy k ohroženým místům, které jsou na mapě vyznačeny červeně. Očekával bych, že se objeví nějaká koncepce, nebo alespoň iniciativa, která vyústí v to, že se tímto tématem začne státní správa zabývat. Jak se dá předvídat,  je to běh na dlouhou trať. A mám takový pocit, že se tato problematika začne řešit až ve chvíli, kdy se něco stane, stejně tak, jako se začaly řešit protipovodňová opatření po zničujících povodních v roce 1997.

Řečnická otázka na závěr: Ruku na srdce, kdo z vás zahrádkářů současné opatření dodržuje??

Autor: Václav Krátký | úterý 11.8.2015 7:00 | karma článku: 15,11 | přečteno: 834x
  • Další články autora

Václav Krátký

Jak porazit Babiše? Jednotou!

21.2.2020 v 21:26 | Karma: 16,23
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 745x
Hradečák, sportovec, táta a především slušný člověk :-) 

 

Seznam rubrik