Pohádka o městě, které odmítá investiční peníze? Kdepak, tohle je východočeská realita

Fotbalový stadion, revitalizace Benešovy třídy, a další.  Ale kde na to vzít? Otázka, na kterou mohlo v letošním roce město najít jednoduchou odpověď. Půl miliardy korun za městskou firmu THHK. Historicky nejvyšší nabídka. Málo!!! 

Hradec Králové patří dlouhou dobu k městům, které jsou na špici z pohledu kvality žití. Za svůj život jsem žil na více místech a musím přiznat, že s tím naprosto souhlasím. Krásné historické město obklopené, přírodou, rozvíjející se rekreační funkce okolních lesů, absence těžkého průmyslu, nízká nezaměstnanost a dálnice do Prahy. Prostě ideál pro rodiny s dětmi.

Co mě ale mrzí je přístup politiků k finančním zdrojům. Jak jsem už zmínil v perexu, město mělo letos možnost získat od Elektrárny Opatovice obří finanční injekci (za poslední roky největší) za prodej městské firmy Tepelné hospodářství Hradec Králové. Nebudu rozvádět okolnosti, výhody, či nevýhody této nabídky. Ty jsou zmíněny v jiném článku . Podstatné je to, že město mohlo získat prostředky na další investice. Je spoustu akcí, které by bylo dobré realizovat. Za mě několik příkladů:

  1. V HK nemáme žádnou multifunkční arénu, kde by se mohly konat sportovní a kulturní akce. Byl tu zájem o světovou ligu ve volejbale. Bohužel, nebylo kde ji hrát. Za spoustu peněz město rekonstruovalo venkovní areál Slavie, ale přiléhající hala je v dezolátním stavu. Podobně je na tom náš basketbal. Rekonstrukce fotbalového stadionu se již řeší, ale peníze na ni si bude muset město půjčit.
  2. Velkou slabinou města je absence silničních obchvatů v zásadních směrech.
  3. Investice do ekologických projektů jsou neméně důležitou součástí - letošní sucha nám to jasně ukázaly.

To jsou jen střípky potřeb, které mohly být (nebo jejich části) realizovány z výnosů z prodeje Tepelného hospodářství Hradec Králové. Z veřejných zdrojů se dá vyčíst, že město za poslední roky strategicky investovalo v průměru okolo 530 milionů korun. Pokud by tedy městskou firmu prodalo, získalo by prostředky na investice. Když sečtu náklady na rekonstrukci Velkého náměstí, křižovatky Koruna a Všesportovního stadionu, odpovídá to zhruba nabízené ceně za THHK. A třeba by se i dohodlo s EOP na tom, že budou finančně podporovat projekty, které doposud podporovalo město právě skrze THHK. Všechno se dá vyjednat, pokud je k tomu vůle.

Ale nevadí, můžeme si i nadále říkat, jak důležitý mají pro nás význam, že jsou hlídačem ceny tepla, štědrým sponzorem, apod. Ruku na srdce, věříte tomu? Nebo je to jen o tom, že manažeři, sedící pevně ve svých křeslech, opakují dokola svoji ohranou písničku? Každý schopný manažer (je jedno jestli je ze soukromé sféry, nebo politik) by se nad nabídkou zamyslel a nechal by si provést analýzu. Její výsledek by mu pak napověděl, jak se má rozhodnout. A k tomuto kroku vůbec nedošlo.

Nic naplat, čas nám ukáže, zda to nebylo zbrklé rozhodnutí. Já osobně si myslím, že to byla skvělá nabídka, která se již nebude opakovat. A co občané? Ti si holt na rozvoj počkají. Oni jsou zvyklí...

Autor: Václav Krátký | středa 23.9.2015 7:45 | karma článku: 8,95 | přečteno: 482x
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 745x
Hradečák, sportovec, táta a především slušný člověk :-) 

 

Seznam rubrik