Václav Krátký

Bude i v budoucnu slovo "spalovna" nadávkou?

10. 11. 2015 8:10:00
Město Pardubice schválilo na konci září Územní energetickou koncepci, která v regionu počítá s energetickým využitím odpadů. Proč kolem toho bylo tolik emocí?

Na začátek pár faktů. Vláda ČR schválila Plán odpadového hospodářství pro období 2015 - 2024. Tento závazný dokument nám definuje a zavazuje nás k tomu, jak budeme do budoucna s odpady nakládat. V návaznosti na něj zpracují obdobný dokument i jednotlivé kraje, které ho přizpůsobí svým specifickým podmínkám. Paralelně s tímto dokumentem vznikla v Hradci Králové a Pardubicích Územní energetická koncepce obou měst. Jak souvisí odpady a energie, ptáte se? Velmi úzce, odpad je totiž dnešním pohledem zdroj energie. A energetická koncepce Pardubic mimo jiné počítá s energetickým využitím odpadů pro tento region. Naprosto logicky.

article_photo

Proč skládkovat stovky tisíc tun odpadů, když můžeme odpad efektivně třídit a nevyužitelný zbytek místo uložení do země využít na energii (teplo a elektřinu).

Hradec Králové i Pardubice (+ jejich spádové oblasti) by po vytřídění směsného komunálního odpadu dali dohromady dostatek "paliva" pro energetické využití a tím by se vyloučilo i to, co by mnohým vadilo - dovoz odpadu z jiných regionů.

Ale zpět na začátek. Chápu, že jsou lidé opatrní a nevěří novým technologiím. Ale tohle nová technologie rozhodně není! Odpad se energeticky využívá již řadu let. U nás například v Praze, Brně nebo Liberci. Podobnou cestou jdou i další evropské země, například Německo, Švédsko nebo Švýcarsko. Tak proč se tolik lidí obává? Podle mě to pramení z neznalosti, kterou přikrmují sami politici, kteří mnohdy vědí, o jakou technologii se jedná, znají problematiku, ale sami se prezentují z různých důvodů jako odpůrci. Takže cestou, kterou je třeba se vydat je osvěta. A tu musí uchopit nejen samosprávy, ale i případní investoři.

Jestli bude jejich počínání úspěšné nebo ne, to ukáže čas. Za mě na miskách vah převažuje jednoznačně využití odpadů pro vznik energie, vždyť je to vlastně forma recyklace. Občan vyprodukuje odpad, vytřídí ho a zbytek pak zařízení EVO zpracuje a vrátí zpět energii ve formě elektřiny nebo tepla. A pokud budou emisní limity nastaveny tak přísně jak jsou, nemáme se čeho bát. Vždyť jsou přísnější, než má v současnosti například chvaletická nebo opatovická elektrárna.

Autor: Václav Krátký | karma: 8.52 | přečteno: 287 ×
Poslední články autora