Výlet pro státní zaměstnance - klasický věrnostní program dodavatele

Ředitel VZP odvolal z funkcí tři zaměstnance úseku IT. Důvodem je zahraniční výlet na lyže s dodavatelem. Co tato hysterie asi způsobí uvidíme v příštích týdnech. Nic jiného ředitel asi udělat nemohl, ale co bude dál?

Rozhodně se nechci zastávat inkriminovaných úředníků, spíše na celou situaci nahlížím více globálně. A ten pohled mi říká, že tyhle "výhody", které nabízí dodavatelé svým odběratelům, tedy hlavně těm "rozhodovatelům", jsou na denním pořádku. Akorát dnešní marketingové trendy je balí do balíčku s názvem odborné školení, věrnostní program, výjezdní zasedání, a podobně.

Celá ta situace nevrhá špatné světlo na VZP nebo Hewlett Packard. Situace donutila ředitele VZP Kabátka k jedinému možnému kroku, odvolat ty tři výtečníky. Z médií se dalo vyčíst, že se nejednalo o vysoké manažery, proto se ptám: Nepřipravoval někdy v minulosti Hewlett Packard akci i pro jejich nadřízené? Nebo nedej bože pro ředitele Kabátka? To se asi nikdy nedozvíme. Pokud spouštíme tuto hysterii a následná "preventivní řešení", měli bychom udělat také nějaká opatření. Hned na prvním místě mě napadá nějaký etický kodex, který by byl součástí pracovní smlouvy a který by zavazoval zaměstnance k tomu, že nebudou tyto benefity využívat. Je to ale realizovatelné plošně ve všech organizacích s účastí státu, kraje nebo města??? Podle mě není!!! Kdyby se stejně jako ředitel VZP zachoval i ředitel naší Fakultní nemocnice v Hradci Králové, neměl by kdo ošetřovat nemocné. Musel by totiž odvolat všechny lékaře. Vsadil bych se, že každý z nich někdy byl na nějaké akci s farmaceutickou firmou. A to je přeci stejný princip...

Jak to tedy shrnout? Myslím, že úředníci z VZP dostali řádně přes prsty a teď je to spíše na manažerech jednotlivých firem, jak s touto problematikou naloží. Soukromé firmy budou motivovat své odběratelé dál, proč by také neměli, když jim to generuje tržby. Ale hranici mezi budováním vztahu a střetem zájmu ve státním sektoru je velmi křehká. Je to tedy na firemní kultuře a managementu. A co si budeme povídat, kvalitní manažeři do státního sektoru nechtějí.

Autor: Václav Krátký | čtvrtek 8.10.2015 12:50 | karma článku: 14,78 | přečteno: 734x
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 745x
Hradečák, sportovec, táta a především slušný člověk :-) 

 

Seznam rubrik