Zaručí městské rozvody levnější teplo?

V současnosti hýbe děním v Hradci Králové otázka, zda město přijme nabídku společnosti Elektrárny Opatovice a prodá 100% městskou organizaci Tepelné hospodářství Hradec Králové.

V médiích platí, že titulek prodává. Já se ho však nesnažil formulovat bulvárně, ale tak, aby byl jasný a mířil takříkajíc „na komoru“. Jak zmiňuji v perexu článku, v současnosti hýbe děním v Hradci Králové otázka, zda město přijme nabídku společnosti Elektrárny Opatovice a prodá 100% městskou organizaci Tepelné hospodářství Hradec Králové. Tedy společnost, která vlastní část rozvodů a dodává teplo téměř 25 tisícům domácností.  A to mě jako rodilého Hradečáka, jehož rodina patří k odběratelům THHK, samozřejmě zajímá.

Ona vlastně celá ta diskuze zajímá spíše politiky než obyčejné lidi, tedy odběratele. A tak se v zákulisí řeší, proč neprodat, a vymýšlejí se pseudoargumenty, které by měly přimět koaliční zastupitele hlasovat proti. Ať už to dopadne jakkoliv, je třeba si říct pár faktů, které jsem našel ve veřejných zdrojích, tedy pomocí vyhledávačů a výročních zpráv THHK a EOP.

 

  1. Odběratele zajímá především cena tepla, když použiji selský rozum, jednoznačně dojdu k závěru, že dodávka napřímo je levnější. Vždyť THHK bere veškeré teplo z EOP, její zisk by tedy měl být tvořen z toho, co si přirazí k nákupní ceně.
  2. Dočetl jsem se na internetu argument, že je THHK jakýmsi regulátorem cen. Myslím, že tohle tvrzení je hodně nadsazené. Regulaci řeší Energetický a regulační úřad a z jeho nastavení potom vycházejí jednotliví dodavatelé. Pokud tedy bude chtít EOP zdražit a bude to v souladu z ERÚ, prostě zdraží.
  3. Další z názorů, které jsem našel, je dominantnost postavení EOP. S tím mohu jen souhlasit, je to velká společnost s obratem 4,9 miliardy korun (v roce 2013). Oproti ní je THHK s obratem 462 milionů korun ve stejném roce trpaslík. Pokud by k prodeji došlo, prostě by jen velká firma spolkla malého lokálního distributora svých produktů. A to se v dnešním světě děje téměř denně.
  4. V neposlední řadě mě zaujala cifra, která byla zmíněna v reportáži České televize. Za posledních 10 let mělo THHK poslat do městské kasy 165 milionů korun. Dobrá zpráva, dalo by se říct. Nejsem ekonom, ale podíval jsem se do výroční zprávy a snažil se použít již výše zmiňovaný selský rozum. Od roku 2005 do 2013 vyplatila městská společnost městu celkem 153 milionů korun. Ale to není pouze dividenda. Je to součet dividendy a různých dalších výdajů na podporu kultury, sportu, školství,… A mimo jiné je zde například i prodej majetku městu, kdy utržená částka 27 milionů korun byla následně převedena městu.    

Cena, kterou podle města EOP nabídly za THHK – 500 milionů korun. Je to moc nebo málo? Na tohle podle mě nejde jednoznačně odpovědět. Určitě ne bez ekonomické analýzy. Základní otázka je ale nasnadě: Chceme udělat stejný krok jako Pardubice v roce 2003? Když se teď vrátím na začátek k titulku a zamyslím se nad obsahem tohoto blogu, docházím k názoru, že pro mě jako pro občana je jednoznačně výhodnější odebírat teplo napřímo z EOP. Navíc jako bonus dostanou občané Hradce Králové peníze na investice do města (jednorázová dividenda na víc než 30 let dopředu), tedy do krásného místa, kde jsem doma, kde vychovávám své děti a kde chci i zestárnout. A to se prostě vyplatí! Co vy na to, politici???

Autor: Václav Krátký | čtvrtek 11.6.2015 23:56 | karma článku: 8,19 | přečteno: 487x
  • Další články autora

Václav Krátký

Jak porazit Babiše? Jednotou!

21.2.2020 v 21:26 | Karma: 16,23
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 745x
Hradečák, sportovec, táta a především slušný člověk :-) 

 

Seznam rubrik