Chceme, aby naše děti rozeznaly smrk od borovice?

Super nápad, napadlo mě, když jsem se dozvěděl, že Hradec Králové chce vytvořit v lese komplexní vzdělávací centrum pro mládež. Kde jinde by mělo být, než v místech, kde se protínají bruslařské stezky a kde je ideální dostupnost.

Vlastně až pondělní reportáž České televize mě donutila napsat tento blog. Místo, aby vyzdvihla unikátní záměr města s ušlechtilým cílem - vzděláváním našich dětí, prezentovala jednoho člověka jako mučedníka, který musí ustoupit pochybnému záměru města a přestěhovat se do náhradního bydlení. 

Chodím kolem hájovny, o kterou  jde poměrně často. Za mě je to ideální místo pro projekt, který město plánuje. Dobrá dostupnost, možnost přivézt děti například městským vláčkem, zároveň i místo, kudy chodí spoustu rodin z dětmi, kteří by také mohli navštívit centrum. Pozemek i objekt je města, kde je v nájmu jeden člověk. Není zaměstnancem ani městkých lesů, ani těch státních. Navíc kromě super bydlení v lese tam má povolený i vjezd autem. Chápu, že se brání a že se mu nechce z lukrativní adresy stěhovat, ale přeci existuje pojem "veřejný zájem". Možná na to koukám až zbytečně kriticky, asi i proto, že tento člověk několikrát křičel na mé děti, aby šly pryč od plotu, za kterým se pásli daňci. Zvláštní přístup, se kterým mají zkušenost i jiní kamarádi, kteří mají také děti. Uvidíme jak to celé dopadne, snad ku prospěchu vzdělání.

 

Vzhledem k tomu, že Městské lesy dlouhodobě ukazují, že vizi a její realizaci bez problémů zvládají, věřím, že tento projekt bude dalším střípkem do mozaiky organizace, která pevně stojí na 3 pilířích - ekonomickém, environmentálním i rekreačně-vzdělávacím. A věřím také, že současný nájemník hájovny přistoupí na nabídku odpovídajícího náhradního bydlení. A to už jen proto, že pomůže vzniku centra, kde se naše děti naučí něco takzvaně "naživo" a nejen  z tabletu nebo počítače. Vždyť vůni smrku žádná technika nenahradí.

Autor: Václav Krátký | středa 6.1.2016 7:00 | karma článku: 9,31 | přečteno: 882x